Wil jij emigreren naar Ibiza?

05 juli 2019 Redactie 2944
Wil jij emigreren naar Ibiza?

IBIZA - Nadat jullie al talloze keren op Ibiza bent geweest weet jullie het nu eindelijk zeker: we gaan emigreren en op Ibiza wonen! Lekker onder de Spaanse zon jullie droom verwezenlijken. Maar wat moet je weten voordat je een beslissing maakt? Emigreren is iets dat een goede voorbereiding behoeft en Ibizavandaag helpt je daarbij in deze weekend special. 

Ibiza, het ‘magische’ eiland in de Middellandse Zee, onderdeel van de autonome regio Balearen die hoort bij Spanje, heeft momenteel een gigantische aantrekkingskracht op Nederlanders. En die aantrekkingskracht is zó groot, dat velen overwegen om zich er voorgoed te vestigen.

Het verschil tussen Nederland en Ibiza

Niets mooiers in het leven om het saaie en regenachtige Nederland voorgoed achter je te laten en je te vestigen op het eiland waar het bijna altijd lekker weer is en waar altijd wat te doen is. In de zomermaanden heb je voor je je emigratie overwoog Ibiza vast al gezien, mogelijk meerdere malen zelfs. Het eiland draait op maximale kracht, over is wat te doen en alles is open. Overal zijn mensen en het eiland draait op volle stoom. Maar dat is in de winter hele andere koek. In de winter is er veel dicht (sterker nog: er gaan steeds meer zaken dicht in de wintermaanden, al zullen Transavia en Corendon anders beweren) en het sociale leven staat buiten de deur op een zeer laag pitje. Het is niet voor niets dat veel eilandbewoners in de wintermaanden hun toevlucht zoeken naar familie op het vaste land van Spanje. Daarnaast is het eiland niet gewoon aan kou en slecht weer. De huizen zijn veelal slecht of geheel niet geïsoleerd en in de meeste woningen ontbreekt het aan verwarming waardoor je je bij kou moet beroepen op een airco die warme lucht blaast, elektrische bijzetkachels en houtkachels. Er is in de winter geen werk ook, dus reken niet op een baantje in deze tijd van het jaar.

Is er dan helemaal geen lol aan in de winter op Ibiza?
Jazeker wel, want ondanks de korte dagen is de temperatuur overdag bijna altijd zeer aangenaam. We hebben eens een brunch gehad op het strand op tweede kerstdag en op 6 januari eens een bbq gedaan in ons t-shirt. Maar de sfeer op het eiland is gewoon een stuk anders, hou daar rekening mee.
Onze tip is dan ook om eerst eens te kijken of je het een hele winter naar je zin hebt op Ibiza voordat je voorgoed Nederland verlaat.

We zullen proberen om stap voor stap te bespreken wat er zo al komt kijken bij je emigratie. Let's go:
Verreweg de meesten van jullie zullen niet emigreren omdat ze de staatsloterij gewonnen hebben of omdat ze een paar miljoen van een oudtante geërfd hebben. Er moet brood op de plank komen en de huur of hypotheek moet betaald worden iedere maand.

Het leven op Ibiza is qua prijzen zo ongeveer te vergelijken met Nederland. Import producten zoals kaas e.d. zijn duurder dan in Nederland, maar de dagelijkse boodschappen zoals fruit, groente, vlees en zuivel is over het algemeen weer iets goedkoper; zeker als het streekproducten betreft.

Wat wel een stuk duurder is, is huisvesting. Er staan op onze website tientallen artikelen over de huizenprijzen op Ibiza (koop of huur), lees die maar eens door. Een eenvoudige flat met twee slaapkamers kost anno 2016 toch al snel tussen de 1200 en 1500 euro per maand en als je iets luxer wilt wonen dan betaal je tussen de 1500 en 2500 euro per maand voor een appartement. Een huis (villa) kost je al snel 2500 euro per maand. Bij deze huurprijzen is niets inbegrepen, dus daar dien je nog verzekering, gas en licht, water, vuilnis ophaal en meer van dat soort zaken bij op te tellen.

Het bovenstaande in acht nemende heb je dus een idee wat je alleen aan huisvesting aan vaste lasten kwijt bent.

Op Ibiza kan je in de zomermaanden makkelijk een baantje vinden. Spaans spreken is daarvoor handig, maar zeker geen must want de meeste toeristen spreken ook Engels.

Om op Ibiza te kunnen wonen heb je natuurlijk woonruimte nodig. Aan een woning komen kan op veel verschillende manieren. Er zijn een aantal Facebook groepen waar woningen te huur worden aangeboden, maar ook in de papieren krant Diario de Ibiza staan kleine advertenties van particulieren die hun woning te huur aanbieden. Hou er rekening mee dat het aanbod schaars is en de prijzen dus hoog. Het betalen van een maand commissie aan een agent of bemiddelaar is op Ibiza gebruikelijk. Probeer eens via de lokale horeca op het spoor te komen van eigenaren die willen verhuren, maar er niet mee adverteren. Dan ben je vaak een stuk goedkoper uit.

Spanje is anders dan Nederland. En als we dan spreken over het klimaat dan zal niemand daar problemen mee hebben. Maar als het gaat om bijvoorbeeld overheidsinstellingen en dergelijke, hou dan rekening met lange wachttijden. Of het nu gaat om het verkrijgen van een NIE nummer, je auto keuren of het aanvragen van een telefoonaansluiting, alles gaat op een Spaans tempo.

Nog niet geschrokken? Probeer dan eerst Ibiza uit in de wintermaanden en probeer vanuit Nederland zoveel mogelijk zaken te regelen zoals werk en huisvesting. Het gras bij de buren is altijd groener, met ontelbare mislukte pogingen tot gevolg. En dan zou het vervelend zijn als je al je schepen achter je hebt verbrand in Nederland.

En dan is er natuurlijk de taal. De obers, de mensen op het vliegveld en de taxichauffeur waarmee je in aanraking bent gekomen tijdens je vakanties op Ibiza spreken allemaal Engels. Dat is handig, want dat heb jij ook op school gehad. Maar op het stadhuis, het politiebureau of bij de notaris of de energieleverancier gaat dit lang niet altijd op. Spaans leren is dus een pré, zeker als je je eigen boontjes wilt doppen en niet voor alles een beroep moet doen op je vrienden die wel de taal hebben geleerd.

Overgehaald? Bij ons kan je ook woningen huren of kopen. Neem een kijkje bij het kopje Villa rental in de menubalk.