Windstoten tot 120km per uur verwacht

18 januari 2020 Redactie 3798
Windstoten tot 120km per uur verwacht

Code rood vanwege windvlagen die kunnen oplopen tot 120 kilometer per uur. Er wordt om extra voorzichtigheid gevraagd, zelfs de golven kunnen een hoogte van 9 meter bereiken.

Het Directoraat-generaal voor noodgevallen en binnenlandse zaken van de regering heeft het Speciale Plan tegen het risico van ongunstige meteorologische verschijnselen (Meteobal), in de zwaartekracht index 1 (IG-1), in werking gesteld, gezien de hevige regen en stormen die vanaf zondag op alle eilanden worden verwacht.

Het Aemet (Spaans Agentschap voor Meteorologie) voorziet gecumuleerde regenval in 12 uur tot 120 liter per vierkante meter in Mallorca en 100 l/m2 in Menorca. Deze regen zal naar verwachting ook samen gaan met windvlagen tot 120 kilometer per uur op Mallorca, Ibiza en Formentera, en 80 km/u op Menorca. Aan de kust word er ook gewaarschuwd op alle eilanden, met name Ibiza, met tussenpozen van kracht tien van de noordoostelijke wind en golven die kunnen oplopen tot negen meter.

Burgers worden ook geadviseerd om voorzichtig te zijn bij het reizen over de weg; vermijd plaatsen waar takken, muren, reclameborden, straatmeubilair en gebouwen in aanbouw kunnen vallen; blijf uit de buurt van kabels, hekken en metalen voorwerpen; ga niet te voet of met voertuigen over overstromingsgebieden en bergstromen; ga niet in de buurt van promenades, steigers of kliffen; vermijd het beoefenen van enige vorm van watersport en als je een boot hebt, zorg er dan voor dat deze is afgemeerd.

 

Heb jij hier mooie foto's of filmpjes van? Mail dit dan naar onze redactie!