Winkeleigenaar gepakt met 50.000 lachgas capsules, beweert dat verkoop legaal is

03 augustus 2018 Redactie 554
Winkeleigenaar gepakt met 50.000 lachgas capsules, beweert dat verkoop legaal is

In San Antonio is een winkeleigenaar aangeklaagd voor een misdrijf tegen de volksgezondheid. De man heeft een ijzerwarenwinkel in de stad, maar inspecteurs hebben hier ongeveer 55.000 capsules lachgas gevonden.

De strijd tegen de verkoop van lachgas vormt al meerdere seizoenen een probleem voor de Guardia Civil op Ibiza. Dit komt doordat het ‘gas de la risa’ in principe legaal is, aangezien de stof wordt gebruikt voor slagroomspuiten en persluchtpistolen. Echter is het recreatief gebruik van lachgas illegaal, maar blijkt een enorm stijgende trend. Gebruikers ademen de stof via een ballon in, wat enkele minuten een roes veroorzaakt.

Volgens rechterlijke bronnen verdedigt de winkeleigenaar zijn handel door te  beweren dat de lachgascapsules legaal zijn. In de winkel vonden de agenten echter ook duizenden ballonnen en honderden dispensers – een apparaat dat gebruikt wordt om het gas in een ballon te spuiten.

De operatie tegen het gas de la risa houdt de agenten al het hele seizoen bezig.  De consumptie van lachgas op straat in San Antonio begon ongeveer vijf jaar geleden, maar is dit seizoen populairder dan ooit. Alleen dit jaar al heeft de politie 30 mensen gearresteerd die op straat lachgas verkochten. Bijna alle arrestanten zijn van Senegalese nationaliteit.

Veel verkopers zijn niet bang voor de Guardia Civil, aangezien zij ervan overtuigd zijn dat zij geen zware straf zullen krijgen voor het verkopen van lachgas. Vorig jaar zijn er uiteindelijk twee Senegalezen vier maanden de gevangenis in gegaan vanwege het plegen van dit misdrijf tegen de volksgezondheid.