Wintertijd op Ibiza

27 oktober 2018 Redactie 276
Wintertijd op Ibiza

Dit weekend tijdens de nacht van zaterdag op zondag om 3 uur ’s-nachts zal de klok een uur teruggezet worden naar 2 uur ’s-nachts om zo officieel de wintertijd in te laten gaan. De klok gaat net zoals ieder jaar op de laatste zondag van de maand oktober een uur achteruit. Pas op 31 maart 2019 zal de zomertijd weer van pas komen. De nacht van zaterdag op zondag kunnen de inwoners van 50 Europese landen een uur langer slapen. Maar de grote vraag blijft nu of dit de laatste keer is dat men moet schakelen naar wintertijd.

 

Een van de redenen om de klok te verzetten is het verminderen van het energieverbruik. In heel Europa zal er 5% minder elektriciteit gebruikt worden wat een besparing oplevert van zo’n 300 miljoen euro, 90 miljoen in huishoudens en 210 miljoen in gebouwen en industrie. Sommige experts menen echter dat dit onzin is en zeggen dat de zomer- en wintertijd moet worden afgeschaft.

Er gaat al jaren een discussie of we wel of niet de zomer/wintertijd moeten afschaffen, maar dit jaar zal er door de EU echt een keuze gemaakt worden.

Volgens de Europese enquête van augustus blijkt dat 93% van de Spanjaarden en 84% van de Europeanen geen zomer- en wintertijd meer willen, en kiezen voor een afschaffing van de zomertijdregeling is. Na deze uitslag heeft de Europese Commissie besloten dat de lidstaten tot april 2019 de tijd kregen om te beslissen of de landen door willen gaan met de zomer- of de wintertijd.

 

In het geval dat Spanje kiest voor de afschaffing, dan zal op 27 oktober 2019 de klok niet meer veranderd worden en zal men het hele jaar in de zomertijd leven. Er zouden in dat geval dus nog twee klok wijzigingen komen, dit weekend en in eind maart. Kiest men in Spanje echter voor de wintertijd dan komt er een derde wijziging eind oktober 2019 bij om door te gaan met de wintertijd.