Woningverkoop keldert met 23% op de Balearen

25 februari 2021 Redactie 10013
Woningverkoop keldert met 23% op de Balearen

De verkoop van woningen is in 2020 op de Balearen met 23% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dit is de grootste daling in de staat, zo blijkt maandag uit de gepubliceerde gegevens van het Nationaal Statistisch Instituut (INE). Het Spaanse gemiddelde kromp met 17,7%.

In heel 2020 waren er 10.696 woningverkopen op de eilanden. Dit is het laagste cijfer van de afgelopen vijf jaar. De daling van 23% ten opzichte van 2019 was de meest intense sinds de vorige crisis. Deze daling is in lijn met andere economische en arbeidsindicatoren, die de Balearen sterker hebben getroffen dan andere gemeenschappen.

De crisis die is veroorzaakt door de pandemie heeft de mobiliteit vrijwel absoluut stopgezet. Dit heeft een negatieve invloed gehad op de toeristische sector. Vanwege de grote afhankelijkheid van deze sector, waren de Balearen de gemeenschap met het hoogste percentage werknemers dat werd getroffen door een tijdelijke arbeidsreglementering (ERTE). Dit is naast de stijging van de werkloosheid en de vermindering van werkgelegenheid. "De situatie op de arbeidsmarkt verklaart het grootste deel van deze daling van de woningverkopen", zegt Natalia Bueno, voorzitter van de Vereniging van Makelaars in Onroerende Goederen (API) van de Balearen.

Houd er rekening mee dat banken slechts 70% van de waarde van de woning verstrekken voor de hypotheken, dus toekomstige huiseigenaren moeten 30% van de kosten in contanten betalen. Dit vereist besparingen om de aankoop van een huis te regelen. Dat is geld "wat veel gezinnen het afgelopen jaar hebben moeten besteden, nadat ze hun baan hadden verloren of getroffen waren door een ERTE", zei Bueno. De crisis heeft daarom de vastgoedactiviteiten van de middenklasse vertraagd. Vooral op de eilanden, die al de meeste problemen hadden om toegang te krijgen tot huisvesting.

De omzetdaling van 23% is veel hoger dan de daling van de gemiddelde prijs, die de voorzitter van de API's rond de 10% plaatst. "De prijsdaling is nog steeds onvoldoende om aan de vraag te voldoen en de verkoop opnieuw te activeren", zei hij. Het zorgt in ieder geval niet voor een herstel van de vastgoedmarkt totdat de arbeidsmarkt weer actief is met fatsoenlijke lonen en hoogwaardige banen. Daarom zal de onzekerheid er de komende maanden nog steeds zijn.

Een andere factor die de daling van de woningverkopen heeft beïnvloed, is de daling van de buitenlandse activiteiten. Dit is door de maatregelen met 20% afgenomen. Deze markt verwacht echter zijn juiste moment weer te vinden wanneer het reisverbod wordt opgeheven.

Volgens INE-gegevens die maandag zijn gepubliceerd, bereikte de verkoop van nieuwe woningen in 2020 een dieptepunt op de Balearen. Er werden 2.021 transacties geregistreerd, het laagste cijfer in de historische reeks. Ze vertegenwoordigen 21% minder dan die van een jaar eerder. Sinds het begin van de vorige crisis, zijn de meeste woningaankopen tweedehands. Vorig jaar werden 8.675 gebruikte woningen verkocht. Dat is 23% minder dan in 2019. De prijs van deze woningen is lager dan de nieuwe, die gericht zijn op een koopkrachtig publiek.