Zeebodem nog steeds bedreigd

11 juni 2012 Redactie 227

[caption id="attachment_195" align="aligncenter" width="495" caption="Zeebodem nog steeds bedreigd"][/caption]

De Maritieme stichting die onderzoek doet naar de kwaliteit van de zeebodem rondom de Balearen heeft vandaag haar rapport gepresenteerd. Het onderzoek valt onder het project met de naam Silmar. Er is ten opzichte van vorig jaar wederom een kleine verslechtering zo blijkt uit het rapport. Maar de biodiversiteit van de onderzeese weides is zeker niet buiten gevaar.
Op 3 controlestations heeft de stichting onderzoek gedaan en heeft een algemeen cijfer gegeven voor de gesteldheid. Bij Cala Salada werd het cijfer 5,7 genoteerd (tegenover 6,8 vorig jaar), aan de bodem rond Es Vedra werd een 7 gegeven tegenover een 6,1 vorig jaar en Es Banc bij Formentera kwam er af met 8,8 en dat is slechts een kleine daling ten opzichte van de 9 van vorig jaar.
Deze laatste score is overigens de allerhoogste score van alle 19 gemeten locaties bij Catalonië en de Balearen.
Bij San Antonio werd een grote hoeveelheid rode alg gevonden. Deze rode alg zakt langzaam naar de bodem en verstikt alles wat er op de zeebodem probeert te groeien.
Voor de kust van San Josep werd ook een algsoort geconstateerd die kans ziet in de winter te overleven en daardoor ook het leven op de zeebodem flink aantast.
Tot slot, in het geval van station Formentera, Es Banc, benadrukt onderzoeksleider Segura dat het de beste score van alle gecontroleerde gebieden is, maar zei ook meteen dat dit niet inhoudt dat ook daar de biodiversiteit wordt bedreigd. Een grote rol bij Formentera speelt dat in het zomerseizoen de bodem wordt verwoest door de vele boten die er voor anker gaan en er bovendien schippers zijn die regelmatig vloeistoffen zoals olie illegaal lozen in de wateren rondom Formentera.