Zeven gedwongen prostituees op Ibiza zijn vrijgelaten

24 september 2017 Lisa 238
Zeven gedwongen prostituees op Ibiza zijn vrijgelaten

Zeven vrouwen die slachtoffer waren van gedwongen prostitutie op Ibiza zijn vrijgelaten, dat heeft de nationale politie vandaag in een verklaring gezegd. Drie mannen die betrokken zijn in het criminele netwerk van mensenhandel zijn gearresteerd.

Deze criminele organisatie is afkomstig uit Roemenië, en is gespecialiseerd in de uitbuiting van vrouwen uit hun eigen land. Onder valse voorwaarden halen de leiders van de organisatie de vrouwen naar Spanje, om ze vervolgens te dwingen hun lichaam te verkopen voor geld op de straten van Ibiza.

De organisatie gaat erg geraffineerd te werk. Zij zijn specifiek op zoek naar jonge vrouwen uit de lagere sociale en economische straten van Roemenië, en profiteren vooral van hun kwetsbaarheid. Zij gebruiken verschillende methodes om de vrouwen te misleiden om naar Spanje te verhuizen. Soms wordt dit gedaan door mannelijke leden van de organisatie, die doortrapt inspelen op de gevoelens van de vrouwen. De vrouwen die slachtoffer zijn van de loverboys geven uiteindelijk zelf toestemming om mee te reizen naar Ibiza, puur doordat zij misleid worden door allerlei leugens van de loverboys.

Maar ook veel vrouwen leden nemen deel aan de organisatie van het criminele netwerk in mensenhandel op Ibiza. Deze vrouwen verzekeren de slachtoffers dat hen een fatsoenlijke en degelijke baan zal worden aangeboden op het eiland, waarmee ze een kansrijkere toekomst kunnen hebben dan in hun eigen arme land. Met de gedachte dat hun levensstandaard een aanzienlijk stuk verbeterd zouden worden, reisden de Roemeense slachtoffers af naar Ibiza om vervolgens in een ware hel te belanden.

Eenmaal aangekomen op Ibiza werden ze begeleid door andere leden van het netwerk, waar ze al snel achter de echte reden voor hun reis kwamen: om straatprostitutie uit te oefenen.

Bij aanvang op het eiland werd hun de strikte regels al snel duidelijk gemaakt. De slachtoffers werden geïnstrueerd hoe zij zich moesten gedragen om klanten aan te trekken. Ook werden zij constant bewaakt door mannelijke leden van de organisatie, die hun permanent controleerden, en al het geld beheersen wat de vrouwen verdienen.

Als de vrouwen niet prostitueerden of besloten om de organisatie te verlaten, dan werden zij fysiek bedreigd en in elkaar geslagen. Ze hadden geen andere keus dan te doen wat aan hen werd gezegd.

Deze operatie, die onderdeel uit maakt van het Plan van de Nationale Politie van Mensenhandel voor Seksuele Exploitatie, is in 2013 gelanceerd. Maar nu zijn drie nieuwe mannen uit de criminele bende gearresteerd. Door een nauwkeurig samenwerkingsverband met de douane op het vliegveld hebben zij nieuwe slachtoffers kunnen vrijlaten en criminele leden kunnen oppakken.

Eén van de Roemeense slachtoffers legde aan de politie uit dat haar loverboy, die nu is gearresteerd op Ibiza, had beloofd met haar te trouwen. Zij zouden samen namelijk naar Ibiza reizen om hier te genieten van een echte vakantie, nietsvermoedend dat ze hier als straatprostituee te werk zou moeten gaan.

De man is inmiddels gearresteerd en moet binnenkort voor het gerechtshof komen.