Zondag stemmen de Catalanen

23 september 2015 Redactie 248

onafhankelijk-catelonieBARCELONA - Kiezers in de noordoostelijke Spaanse regio Catalonië gaan zondag naar de stembus en de uitslag van de verkiezingen in de economisch belangrijke maar vooral sterke regio is van groot belang.

Als de Catalaanse president Artur Mas de steun van de kiezers krijgt, dan is hij van plan een referendum over onafhankelijkheid voor Catalonië te houden. Dit stuit op veel weerstand bij de regering in Madrid. Er zijn 5,2 miljoen stemgerechtigde Catalanen en de Catalaanse regering heeft vervroegde verkiezingen uitgeschreven vanwege een machtsstrijd met de centrale regering van premier Mariano Rajoy.

Rajoy ziet zich voor de taak gesteld om Spanje door de ergste economische crisis in tientallen jaren in Spanje te leiden. President Mas meent dat Catalonië als economische krachtpatser in Spanje een onevenredig groot deel van de lasten moet dragen. Het overgrote deel van het in Spanje verdiende geld komt uit de regio. Hij pleit daarom voor onafhankelijkheid.

FC Barcelona en andere Catalaanse clubs zullen niet meer in de Primera Division mogen uitkomen in het geval Catalonië onafhankelijk wordt. Dat herhaalde de voorzitter van de Spaanse profliga, Javier Tebas, maandag. Tebas legde op de Spaanse publieke tv-zender TVE uit dat de wetgeving in Spanje op dit moment niet toestaat dat clubs uit 'vreemde staten' deelnemen aan het Spaanse voetbal, met als uitzondering de clubs uit Andorra.

Ook vanuit Europa zijn de koppen negatief gestemd over een onafhankelijk Catalonië. Diverse keren heeft Europa al laten weten dat de Catalanen niet meer bij de Europese Unie zullen horen als ze los van Spanje door gaan. Ook Madrid benadrukt keer op keer dat Catalonië zijn status als EU-lid verliest bij afscheiding van Spanje. Uiteindelijk is het natuurlijk nog maar de vraag hoe de Spanjaarden zich gaan redden als de Catalanen straks niet meer het grootste deel van de kosten van het land voor hun rekening nemen.