16.4 C
Ibiza Town

mediterrane dieet slaat niet aan in Spanje

Moet lezen

In Spanje eet maar 10% van alle kinderen elke dag groente en fruit. Op zich is dat best wel vreemd, voor een land dat het veelgeprezen mediterrane dieet beroemd heeft gemaakt.

In de jaren zestig concludeerde gezondheid wetenschappers dat de manier van eten, leven en de verse ingrediënten die men gebruikt in de landen rondom de Middellandse Zee een positief effect hebben op de gezondheid en de levensduur van mensen. Echter is er nog maar weinig te merken van deze ‘dieta mediterránea’ in de huidige samenleving van supermarkten en fast food ketens.

Mensen anno 2018 zijn altijd maar gehaast. Zij eten steeds sneller, en hebben geen zin of tijd om lang hun maaltijden voor te bereiden. Hierdoor eten mensen meer verzadigde vetten en voorverpakte consumpties, wat hun gezondheid niet bepaald bevordert. Volgens onderzoekers eten kinderen uit noord Europese kinderen tegenwoordig meer fruit en groente dan kinderen uit de Zuid Europese landen. Ja, het oer-Hollandse boterhammen kind eet dus gezonder in de landen waar verse vis makkelijk dagelijkse kost zou kunnen zijn (zoals in Spanje). Kinderen uit zuid Europese landen hebben ook meer last van obesitas dan kinderen in noord Europa (behalve dan in Groot-Brittannië, dat het fastfood regime van Amerika nauw opvolgt).

Deze conclusie kan getrokken worden uit de laatste onderzoeksresultaten van het Childhood Obesity Surveillance Initiative van de Europese Regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor dit onderzoek werden er gegevens verzameld van meer dan 300.000 schoolkinderen tussen de 6 en 9 jaar afkomstig uit 40 landen.

Een paar decennia geleden aten Spaanse kinderen nog net zoals hun voorouders, op basis van het Mediterrane dieet. Dat betekent een regelmatige inname van fruit, groenten, brood en pasta, olijfolie en vis. Vroeger was er simpelweg niets anders dan de traditionele markten. Tegenwoordig verdwijnen de traditionele maaltijden in Spanje en wordt de culinaire maatschappij van het land enorm beïnvloedt door het buitenland.

Dus voor iedereen die gezonder wil eten, probeer dan al het fastfood even te laten voor het is. Maak tijd voor je eten en zorg dat je je aandacht erbij houdt, hierdoor heb je op tijd in de gaten wanneer je vol zit. Maak je maaltijden zelf: met verse ingrediënten weet je precies wat er in je maaltijd zit. Probeer eens het dieta mediterana, en wedden dat je op den duur gezonder en fitter voelt?

Meer artikelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Laatste Artikel